Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Το θαύμα του Μαρσέλο Μπιέλσα!

Η Λιντς είναι ξανά η πιο ιντριγκαδόρικη ομάδα στην Αγγλία, κι αυτό γιατί στον πάγκο της φιγουράρει ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ο κορυφαίος στοχαστής, διανοητής, ιδεολόγος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ποδόσφαιρο.
 
Δεν το κρύβω ότι είμαι ένας από τους ορκισμένους οπαδούς του και συγχωρέστε με για το πρώτο ενικό, δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ στον γραπτό λόγο. Υποστηρίζω φανατικά, όποια ομάδα κοουτσάρει, σε όποια χώρα κι αν είναι αυτή.

Δεν το κρύβω, είμαι ταγμένος στην ποδοσφαιρική αίρεση του Μαρσέλο Μπιέλσα και υποκλίνομαι σε κάθε του κίνηση, κάθε του νευρικό βήμα, κάθε του αναπνοή.

Είναι ο κορυφαίος σύγχρονος διανοητής του ποδοσφαίρου, ένας εμμονικός στοχαστής, ένας Ανίβας που ανοίγει νέους δρόμους σε κάθε του επαφή με το άθλημα. Ο τρελός αποφάσισε φέτος να διδάξει το κήρυγμα του στο νησί και επέλεξε την Λιντς. Ποτέ οι επιλογές του δεν ήταν συμβατές με τα πρέπει και τις συνηθισμένες νόρμες.

Θα ήθελα πολύ να ζήσω ως insider μία σεζόν δίπλα του, πλάι του. Θα ήθελα πολύ να έχω γράψει εγώ αυτό το κείμενο όπως έκανε ο David Hytner για λογαριασμό της Guardian, όμως το μόνο που μπορώ να κάνω είναι μία όσο το δυνατόν πιο πιστή μεταφορά των πρώτων ημερών του loco στην Αγγλία και στην Λιντς.

Ενα συναρπαστικό κείμενο, από μία προπονητική ιδιοφυΐα που ξεπερνά τα όρια της εποχής του:

«Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είχε μία ερώτηση να καταθέσει. Ο νέος τεχνικός της Λιντς ήθελε να μάθει πόσες ώρες χρειαζόταν να εργαστεί ένας μέσος οπαδός της Λιντς για να βγάλει τα απαιτούμενα χρήματα και να πληρώσει το εισιτήριο του για να δει την ομάδα. Είναι άγνωστο τι είδους υπολογισμούς χρειάστηκαν για να δοθεί μία ακριβής απάντηση, αλλά τελικά βρέθηκε. Ήταν περίπου τρεις ώρες.

Αμέσως, ο Αργεντινός τεχνικός κάλεσε όλη την ομάδα και είπε στους παίκτες του ότι στο επόμενο τρίωρο θα μάζευαν όλα τα σκουπίδια από τον περιβάλλοντα χώρο του Thorp Arch του προπονητικού κέντρου της ομάδας!

Ήθελε να τους δώσει ένα μάθημα: να εκτιμούν τι θυσίες κάνουν οι οπαδοί της ομάδας για να ικανοποιήσουν το πάθος τους!

Ήταν ένας κλασικός Μπιέλσα από κάθε άποψη. Από την συμπάθεια του προς την εργατική τάξη, την εμμονή του με την πειθαρχεία και το ομαδικό πνεύμα και πάνω από όλα την απρόβλεπτη ιδιοσυγκρασία του, αυτή που του έχει χαρίσει το παρατσούκλι «ο τρελός». ) 63χρονος τεχνικός δεν είναι τρελός. Απλώς είναι η εμμονική του φύση, η εκκεντρικότητα, η εξωπραγματική ένταση με την οποία δουλεύει και η άρνηση του να συμβιβαστεί με οτιδήποτε συμβατό που τον κάνουν να δείχνει σαν τέτοιος.
 
Όταν ο Μπιέλσα έφτασε στην Λιντς στις 15 Ιουνίου για να διαδεχθεί τον Πολ Χέκινμποτομ, έγινε γρήγορα σαφές ότι το κλαμπ δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο ξανά. Οι ιστορίες με την εμμονή του Μπιέλσα στις λεπτομέρειες έχουν γίνει ήδη κάτι σαν θρύλος. Πολλές φορές ελέγχει κάθε σπιθαμή του προπονητικού κέντρο, ψάχνοντας με τεντωμένο τον δείκτη για υποψία σκόνης, ενώ κάποια στιγμή αναρωτήθηκε για ποιο λόγο υπήρχε ένα αποτύπωμα παπουτσιού στον τοίχο σε ύψος περίπου μισό μέτρο από το έδαφος.

Του εξήγησαν ότι ίσως να ήταν το αποτέλεσμα από κάποιον που κάθισε με την πλάτη στον τοίχο με το πόδι προς τα πίσω σε αυτό: «Αυτό δείχνει πως αυτός που το έκανε είναι ένα πρόσωπο που δεν είναι συγκεντρωμένο στην δουλειά του. Απαράδεκτο!», εξήγησε ο Μπιέλσα!

Σίγουρα η Λιντς είχε και έχει άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα να διαχειριστεί από ότι μία περίεργη πατημασιά σε έναν τοίχο, αλλά αυτός είναι ο τελειομανής Μπιέλσα, αυτός είναι ο τρόπος που είναι αποφασισμένος να τραβήξει τον σύλλογο προς τα μπροστά, έστω κι αν χρειαστεί να τον τραβήξει από τα κορδόνια των παπουτσιών. Λίγο λίγο κάθε φορά.



Η Λιντς συχνά χαρακτηρίζεται ως ο πιο βαθιά κοιμώμενος γίγαντας του αγγλικού ποδοσφαίρου και τα βάσανα της από την ημέρα που το 2004 υποβιβάστηκε από την Premier League έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες φορές. Η ομάδα προσπάθησε πολλά διαφορετικά πράγματα κι άλλαξε πολλούς προπονητές μέχρι η μπίλια να φέρει τον Μπιέλσα, την πιο ιντριγκαδόρικη και συναρπαστική λύση.

Γιατί αυτό είναι πάνω από όλα ο Αργεντινός τεχνικός. Είναι ένας προπονητής που έγινε ήρωας στην Χιλή με το έργο του στην Εθνική ομάδα. Κάποιος τόσο αγαπητός στην Νιούελς Ολντ Μπόις, την ομάδα της γενέτειρας του στο Ροζάριο, που ήταν η πρώτη του δουλειά πριν από 28 χρόνια, που αποφάσισαν να δώσουν το όνομα του στο γήπεδο.

Ο Μπιέλσα έχει εργαστεί σε ομάδες σε Μεξικό, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, αν και η θητεία του ήταν σύντομη στις δύο τελευταίες. Το καλοκαίρι του 2016 έφυγε από την Λάτσιο μόλις μετά από δύο μέρες, επειδή στο μυαλό του τα πράγματα δεν έδειχναν καλά, κάτι που ένιωσε από την πρώτη στιγμή. Ένα δράμα που πρόσθεσε ακόμα ένα «κατόρθωμα» στον θρύλο του, αφού την προηγούμενη σεζόν είχε εγκαταλείψει την Μαρσέιγ μόλις μετά τον εναρκτήριο αγώνα της δεύτερης του χρονιάς στην Μασσαλία.
Ο Μπιέλσα είναι μέντορας σε μερικούς από τους σπουδαιότερους τεχνικούς αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Ντιέγκο Σιμεόνε και ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο, τον οποίο πήρε στην Νιούελς ως έναν 14χρονο αμυντικό και του έστρωσε το μονοπάτι για μία διεθνή καριέρα.
Η πρόσληψή του ήταν μία ιδέα του διευθυντή ποδοσφαίρου της Λιντς Βίκτορ Όρτα. Ο ιδιοκτήτης Αντρέα Ραντιτσάνι είδε αμέσως ότι το ρίσκο άξιζε. Το βιογραφικό του, όπως και η προσήλωσή του στο επιθετικό ποδόσφαιρο μιλούσαν από μόνα τους. Ήταν διαθέσιμος, αφού η προηγούμενη του δουλειά στην Λιλ είχε λήξει γρήγορα και με άσχημο τρόπο τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο Μπιέλσα ήταν ο Νο.1 υποψήφιος. Από την στιγμή που πέρασε την συνέντευξη για την δουλειά στο Μπουένος Αϊρες από τον αθλητικό διευθυντή Άνγκους Κινίαρ και τον Όρτα έγινε αμέσως ο μόνος υποψήφιος. Ο Κινίαρ και ο Όρτα ζήτησαν να μάθουν πόσο καλά γνώριζε την Championship. Ο Μπιέλσα βούτηξε στις κοπιαρισμένες σημειώσεις του και ξεκίνησε την απάντηση του, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο κατέβηκαν στο γήπεδο η Μπέρτον και η Μπόλτον στο μεταξύ τους παιχνίδι.
Μετά ανέλυσε όλα τα συστήματα που χρησιμοποίησαν η Μπέρτον και η Μπόλτον σε όλη την σεζόν και μετά από αυτό έκανε το ίδιο για κάθε ομάδα της κατηγορίας. Ο Μπιέλσα μπορούσε να τους πει για παράδειγμα πόσες φορές η κάθε ομάδα έπαιξε 4-3-3, 4-4-2 ή 3-5-2, ενώ την ίδια στιγμή είχε υπολογίσει και την πιθανότητα κάθε τακτικού σχηματισμού να κερδίσει τον άλλον!  Η ιστορία με τον τρόπο που αντέδρασαν ο Κινίαρ και ο Όρτα κυκλοφορεί ήδη στο Έλαντ Ρόουντ. Λέγεται πως κοίταξε ο ένας τον άλλον, σήκωσαν τους ώμους και του είπαν πως αυτή ήταν μια καλή απάντηση.
Η Λιντς είχε πια ένα τελευταίο εμπόδιο να βγάλει από την μέση κι αυτό ήταν η χορήγηση άδειας εργασίας, διότι ο Μπιέλσα δεν είχε εργαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόταν να πάρει την ειδική εξαίρεση που χορηγεί η αγγλική ομοσπονδία για ανθρώπους με εξαίρετο ταλέντο, με τον Ποκετίνο (μετά από ειδικό αίτημα της Λιντς προς την Τότεναμ) να υπογράφει με χαρά μία συστατική επιστολή.
Ο Μπιέλσα χρειάστηκε να σταθεί μπροστά από το πάνελ της ειδικής επιτροπής εξαιρέσεων της αγγλικής ομοσπονδίας, όπου κάθονταν ο προπονητής της Πόρτσμουθ Κένι Τζάκετ και ο πρώην μέσος της Μπλάκμπερν και της Εθνικής Αγγλίας Στιούαρτ Ρίπλεϊ και είναι δεδομένο πως το αποτέλεσμα της εξέτασης του δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση. Εν αντιθέσει με τον Μπιέλσα, ούτε ο Τζάκετ, ούτε ο Ρίπλεϊ είχαν κοουτσάρει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Μπιέλσα έφερε μαζί του στο Έλαντ Ρόουντ 8 άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του για τεχνικό επιτελείο και το κλαμπ συμφώνησε να του δώσει συνολικά 3 εκατομμύρια λίρες καθαρά.
Η πρώτη εντύπωση που άφησε ήταν τυπικά… εντυπωσιακή. Μέχρι τότε η πρώτη ομάδα και οι παίκτες της ακαδημίας μοιράζονταν τις ίδιες ζώνες στο προπονητικό κέντρο του Thorp Arch, αλλά αυτό έπρεπε να αλλάξει. Ο Αργεντινός μελέτησε τους αρχιτεκτονικούς χάρτες της έκτασης και απαίτησε να χτιστεί ένας ξεχωριστός ιδιωτικός χώρος για την πρώτη ομάδα, αλλά και δωμάτια, όπου οι παίκτες θα διανυκτέρευαν την παραμονή κάθε αγώνα.
Ξεκαθάρισε ότι το προπονητικό κέντρο είναι ένας χώρος εργασίας και οι παίκτες βρίσκονται εκεί για να δουλεύουν όλη την ημέρα. Μαζεύονται εκεί στις 9 το πρωί και μένουν μέχρι τις 7-8 το απόγευμα, πολύ αργότερα δηλαδή από την καθιερωμένη αναχώρηση που ήταν ορισμένη για την ώρα του μεσημεριανού. Οι προπονήσεις είναι εξαντλητικές, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, με έμφαση στην ατομική βελτίωση και διακόπτονται για μεσημεριανό και μία μικρή σιέστα στα νέα δωμάτια.
Ο Μπιέλσα ζήτησε ένα κρεβάτι στο γραφείο του. Ο χρόνος που περνάει πίσω από αυτούς τους τέσσερις τοίχους, βουτηγμένος μέσα ατα βίντεο δεν μπορεί να μετρηθεί. Η προσέγγιση του σε ότι αφορά την προετοιμασία για το κάθε παιχνίδι και οποιαδήποτε λεπτομέρεια αγγίζει τα όρια της διαστροφής.

Η πρόσληψη του Μπιέλσα ήταν κάτι σαν… πραξικόπημα. Η οικονομική πραγματικότητα του κλαμπ, τα πριμ υποβιβασμού (parachute payments) που έλαβαν οι ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Premier League και οι σκληροί όροι του Financial Fair Play επέβαλαν στην Λιντς να βρει μία δημιουργική λύση για να είναι ανταγωνιστική. Ο Μπιέλσα είναι μία τέτοια.
 Η ιεραρχία του κλαμπ πιστεύει ότι προσφέρει ένα πλεονέκτημα σε ότι αφορά τις γνώσεις, την εμπειρία, την τακτική προσέγγιση, που χαρακτηρίζεται από την άμυνα των τριών, το πλάτος στις γραμμές, την επιθετική πίεση, τα ρίσκα μέσα στο παιχνίδι, την αέναη κίνηση των παικτών και την αγόγγυστη φυσική προσπάθεια μες το γήπεδο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι παίκτες κατά μέσο όρο έτρεχαν πολύ περισσότερο στα 6 καλοκαιρινά φιλικά από ότι στα επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος, κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν.

Ο παράγοντας Μπιέλσα -σε ότι αφορά τις γνωριμίες του- ήταν σημαντικός και σε ότι αφορά την βοήθεια που πρόσφερε στις μεταγραφές. Ο Γκουαρντιόλα συνέστησε στον Μπιέλσα να πάρει δανεικό από την Μάντσεστερ Σίτι τον διεθνή με τις Ελπίδες εξτρέμ Τζακ Χάρισον, κάτι που φυσικά έκανε. Ο μέσος της Τσέλσι Λιούις Μπέικερ, ο οποίος πολιορκούνταν από πολλές ομάδες δέχθηκε μία σημαντική μείωση απολαβών για να ενταχθεί επίσης ως δανεικός, διότι ήθελε να παίξει για τον Μπιέλσα. 
Λίγο πριν τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν την Κυριακή απέναντι στην Στόουκ υπάρχει μία τρομερή ανυπομονησία, αλλά και αρκετά ερωτηματικά. Μπορούν οι παίκτες της Λιντς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Μπιέλσα για 46 παιχνίδια; Θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Championship; Άραγε μήπως οι καλύτερες και πιο δημιουργικές ημέρες της καριέρας του ανήκουν πίσω στο παρελθόν; Μήπως θα υπάρχουν εντάσεις και διαμάχες, κάτι που τον ακολουθεί σε όλη την καριέρα του; Υπάρχει η αίσθηση πως αυτό το πείραμα είτε θα πάει πολύ καλά είτε πολύ άσχημα. Εξάλλου, η Λιντς είναι ένας τόπος όπου δεν χωράει η μετριότητα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου