Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Μπιέλσα: A king among men

Συγχώρεσε τους Μαρσέλο Μπιέλσα. Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. 

Η κληρονομιά σου θα ζει αιώνια στο Γιόρκσιρ. Το κλίμα ήταν πένθιμο. Βουβό. Δεν υπήρχε κάποιο προσκλητήριο, ήταν μία αυθόρμητη, ανοργάνωτη πράξη, που υπαγόρευε η καρδιά. Κοντά στα 300 μυαλά σκέφτηκαν ακριβώς το ίδιο πράγμα, πλημμύρισαν από το ίδιο συναίσθημα απογοήτευσης, λύπης, θυμού, άρνησης. 


 Υπήρχαν εκατοντάδες, χιλιάδες καλύτερα πράγματα να κάνει κανείς σε αυτό το σπάνιο ηλιόλουστο πρωινό Κυριακής στο Γιόρκσιρ, από το να μαζευτείς έξω από το Έλαντ Ρόουντ, δίχως να υπάρχει αγώνας εκεί. 

 Η Λιντς είχε παίξει απόγευμα Σαββάτου, το γήπεδο ήταν έρημο, χωρίς την συνηθισμένη του οχλοβοή. Ο Λίον Σίνκλερ ξύπνησε στις 4 το πρωί και πήρε το αυτοκίνητο του για να ταξιδέψει στο Λιντς από την Σκωτία, όπου διαμένει: «Είχα ένα κακό προαίσθημα από το βράδυ του Σαββάτου. 

Είμαι σοκαρισμένος. Δεν νομίζω ότι του άξιζε κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιμένουν να τελειώσει η σεζόν», ήταν τα λόγια του προτού τυλιχτεί με μία σημαία της Αργεντινής με το μήνυμα: «Είμαστε όλοι Λιντς, έτσι δεν είναι»; Κόσμος κάθε ηλικίας, άρχισε να καταφθάνει με κάθε μέσο. Ένας νεαρός οπαδός έφτασε με το ποδήλατο του και με μία φανέλα της Νιούελς Ολντ Μπόις και το όνομα του στην πλάτη, Ενας λιλιπούτειος οπαδός -ζήτημα να ήταν 10- ήταν τυλιγμένος με μία σημαία της Λιντς κι εκείνον στην μέση, με μία φωτογραφία σήμα κατατεθέν: καθισμένο πάνω στο ψυγειάκι με τα νερά. 


 Μία γυναίκα -κοντά τα 40- με μαύρα γυαλιά για να κρύψει την θλίψη της κρατούσε άνευρα και πένθιμα μία κίτρινη σημαία με το σύνθημα «In Bielsa we trust». Ένας 20άρης, βαστούσε μία προσωπογραφία του με το σύνθημα: «Προχωράμε ενωμένοι πίσω εκεί, όπου ανήκουμε». Δεν υπήρχαν συνθήματα, βρισιές ή κατάρες προς αυτούς που πήραν την απόφαση. Μόνο θλιμμένα πρόσωπα και ένας βουβός, απροσδιόριστος πόνος. Σαν να έφυγε για πάντα ένα μέλος της οικογένειας τους. Δεν έμοιαζε με μία απόλυση, αλλά με έναν μικρό θάνατο. Μία κηδεία. Ένα μνημόσυνο. 

 Ο @nobbyboy1 είχε την ιδέα να τον επισκεφτεί στο προπονητικό κέντρο για το τελευταίο αντίο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Του ζήτησε να υπογράψει ένα τεράστιο κάδρο με την προσωπογραφία του που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος. Εκείνος κοντοστάθηκε, κοίταξε με σεβασμό τον πίνακα, κι αφού πρώτα έκανε μία υπόκλιση ευχαριστίας, τους έσφιξε γερά το χέρι. Το βίντεο που ανέβασε Twitter δημιούργησε έναν μικρό χαμό από σχόλια: «Αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ξεχαστεί. Όχι επειδή ήταν ένας απίστευτος προπονητής, αλλά επειδή ήταν ένας… king among man. 


Ένας αληθινός βασιλιάς, απέναντι σε κοινούς θνητούς». Ο καθένας πια είχε το βήμα να μοιραστεί την εμπειρία μαζί του: «Ήταν ΤΟΣΟ ΤΑΠΕΙΝΟΣ. Αυτός σε ρωτούσε πρώτα αν θέλει να υπογράψει στην μπλούζα σου ή στο αυτόγραφο. Το έκανε από σεβασμό. Πίστευε ότι αν δεν ρωτούσε πρώτα, θα ήταν μία εγωκεντρική πράξη». «Νιώθω συντετριμμένος. Ειλικρινά νιώθω σαν να πέθανε ένα μέλος της οικογένειας μου. Αυτός ο άνθρωπος ήταν η εικόνα του συλλόγου. 

Εκπροσωπούσε όλα τα ιδανικά μας». Ο σύνδεσμος οπαδών Leeds United Supporters' Trust σε ένα φορτισμένο μήνυμα αποχαιρετούσε τον άνθρωπο που «θα αγαπάμε αιώνια σε αυτή την πόλη, αλλά και όπου υπάρχουν οπαδοί της Λιντς σε όλο τον κόσμο». Ο Άντι Μακ Βέι ένας επώνυμος οπαδός των παγωνιών, έγραψε πως: «ο Μπιέλσα άλλαξε την ζωή μου, όχι επειδή μας ανέβασε στην Premier League μετά από 16 χρόνια, αλλά επειδή έδειξε ηθική, τιμιότητα, καλοσύνη, ευθύτητα, αξιοπρέπεια, ήθος, αγάπη». 

 Στην κουβέντα μπήκε και η πολιτική σκηνή, με τον αντιδήμαρχο Τζέιμς Λιούις να τουιτάρει πως : «ο Μαρσέλο Μπιέλσα μας έκανε όλους οπαδούς της Λϊντς, έκανε όλη την πόλη να αγαπήσει ξανά το ποδόσφαιρο, μας έφερε πίσω στην Premier League. Είναι λυπηρό που ο ιός δεν μας άφησε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε την άνοδο. Πίσω του αφήνει μία τεράστια κληρονομία και τόσες αναμνήσεις από αυτά τα τρία χρόνια που θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη». Όχι, δεν τον «έφαγαν» οι παίκτες. Οι παίκτες τον λάτρευαν. 

Για πάρτη του δεν έβαζαν απλώς τα πόδια τους στην φωτιά, έπεφταν ολόκληροι μέσα: «ΕΣΥ κατάφερες να ενώσεις ένα κλαμπ, μία πόλη και μία ομάδα που είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων, τόσο σε σένα προσωπικά, αλλά και στο σταφ σου, για όσα έκανες για μένα και την οικογένεια μου. Ένας θρύλος του κλαμπ που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή. Gracias Marcelo», ήταν το μήνυμα του Λίαμ Κούπερ. Σειρά πήρε ο Πάτρικ Μπάμφορντ, ένας από τους μεγάλους άτυχους της σεζόν, έπαιξε λίγο λόγω τραυματισμού, ίσως εξαιτίας της πολύ σκληρής προπόνησης που έκανε: «Σε ευχαριστώ. Είσαι ο άνθρωπος που άλλαξε τα πάντα για όλους». 

 Ο Κάλβιν Φίλιπς πριν την έλευση του ήταν απλώς ένας ακόμα μέσος ανάμεσα σε τόσους μέσους στο αγγλικό ποδόσφαιρο, μαζί του έγινε ο βασικός αμυντικός χαφ της Εθνικής Αγγλίας, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι λίγο έλειψε να κατακτήσει το Euro μέσα στο Γουέμπλεϊ: «Εσύ είδες σε μένα, αυτά που δεν μπορούσα ούτε καν εγώ να δω στον εαυτό μου. Με βοήθησες να ωριμάσω ως παίκτης, αλλά το πιο σημαντικό ως άνθρωπος»! Στις 1353 ημέρες που έμεινε στο Γιόρκσιρ, έδειξε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. 

Είναι απλώς μία μικρογραφία της ζωής. Χρειάζεται εργατικότητα, ταπεινοφροσύνη, αφοσίωση, αγάπη, πάθος, τιμιότητα, και πάνω από όλα σεβασμό. Ο loco μετέδωσε λίγη από την δική του τρέλα και λατρεύτηκε ως Μεσσίας σε μία πόλη που έχει το ποδόσφαιρο για θρησκεία. Δίδαξε ποδόσφαιρο, μα δίδαξε και ζωή. Εξέλιξε ποδοσφαιριστές, μα εξέλιξε και ανθρώπους. Έδειξε έναν δρόμο, μία κατεύθυνση, ένα όραμα. Δίδαξε θετικότητα κι αυτό το πλήρωσε. 

Η Λιντς ήταν η ομάδα με τα περισσότερα σπριντ ανά παίκτη σε κάθε παιχνίδι σε όλη την Ευρώπη, έπαιζε αυτοκτονικά ψηλά / ανοιχτά και το πλήρωσε. Αρκούσε ένας μήνας με τραυματισμούς, κούραση, δύσκολο πρόγραμμα και 20 γκολ παθητικό για να κάνει τα αφεντικά της Λιντς να αποφασίσουν ότι το ποδόσφαιρο πάνω από όλα είναι business. Αν κάποιος διαβάζει ξερά βιογραφικά, θα απορήσει. Ως προς τι τόσος θόρυβος, τόσος πόνος, για έναν προπονητή που ο τελευταίος του τίτλος ήταν το 1998, ένα πρωτάθλημα Κλαουσούρα με την Βέλεζ; 

Γιατί τέτοιος σπαραγμός για έναν προπονητή που ανέβασε την Λιντς στην Premier League (μετά από 16 χρόνια) και την έφερε στο χείλος του υποβιβασμού; Όσοι ξέρουν, ξέρουν. Οι υπόλοιποι ίσως να μην καταλάβουν ποτέ... ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: www.yorkshireeveningpost.co.uk

https://www.sdna.gr/podosfairo/938975_mpielsa-king-among-men




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου