Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μπιέλσα, ο Άγιος της Λιντς


 O μανιακός τακτικιστής Πεπ Γουαρδιόλα έχει ήδη πάρει άφθονη δουλειά για το σπίτι. Ο κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι θαυμάζει χρόνια τώρα τον Μαρσέλο Μπιέλσα και τα ποδοσφαιρικά δημιουργήματά του. Δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι. Αν και θα το ήθελε. 

 


Έχουν συναντηθεί και μιλήσει. Ετοιμάζονται του χρόνου για την πρώτη κόντρα, αν τριτώσει το καλό στην πρωταθλήτρια της Τσάμπιονσιπ Λιντς Γιουνάιτεντ και παραμείνει ο Μπιέλσα στο τιμόνι (πήγε στην Αγγλία τον Ιούνιο του 2018, θα ξεπεράσει τα 100 ματς για δεύτερη φορά στην καριέρα του!).
 

 
Ο Πεπ έχει ήδη παρέμβει και μάλιστα θεαματικά και τακτικά και σε συλλογές τίτλων στο ποδόσφαιρο. Και στη Μπαρσελόνα και στη Μπάγερν και στη Σίτι. Αυτό πάντως δεν τον εμποδίζει να παραδεχτεί και μάλιστα δημοσίως ότι ο Μπιέλσα παρουσιάζει κάτι ωραίο και μοναδικό. Κάτι δικό του. 

 Ουδείς άλλος παίζει το ποδόσφαιρο όπως αυτός (3-3-3-1, η πρώτη τριάδα στόπερ, η δεύτερη με εξάρι και δυο εσωτερικά χαφ, η τρίτη με δεκάρι και εξτρέμ, σε γρήγορες μεταβάσεις και σε πολλαπλές καλύψεις χώρων). Και θα ήθελε αυτό να το αντιμετωπίσει. Άρχισε ήδη να διαβάζει.
 
Η Λιντς, στο Κύπελλο στο Λονδίνο με την Άρσεναλ έχει κάνει πρώτο ημίχρονο σεμιναριακό με κατοχή μπάλας στο 63% και με πολλές κλασικές ευκαιρίες. Έπαιξε μπάλα και εντυπωσίασε, αν και συγκρότημα άλλης κατηγορίας. Στο τέλος, έχασε 1-0 και αποκλείστηκε. Ουδείς άλλος λατρεύεται και μισείται όπως αυτός.

 Η Premier League ετοιμάζεται για το μοναδικό, πολυαστρικό ραντεβού. Του Μπιέλσα με τον Πεπ, τον Μουρίνιο, τον Κλοπ, τον Αντσελότι. Δε χάνεται αυτή η συναστρία. Η Λιντς επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας και ο τρελο-Μαρσέλο είναι πλέον ο Άγιος της πόλης. Ο Θεός της. Ξημεροβραδιάζεται αναλύοντας αντιπάλους και την ομάδα του. Την πόλη και τους κατοίκους της. Βάζει τους αθλητές του στη λογική των οπαδών που πληρώνουν για να τους δουν. Οι δοκιμασίες δεν είναι μόνο τακτικές, είναι και πνευματικές. Επίπονες. Κοπιώδεις. 

 Ο παίκτης του Μπιέλσα δεν έχει θέση στην ομάδα, η ομάδα έχει θέση για τον παίκτη του Μπιέλσα. Και όχι μόνο μια. Ο Μαρτίνεθ στην Μπιλμπάο και ο Άϊλινγκ στη Λιντς αρχίζουν από στόπερ και τελειώνουν την κούρσα στην αντίπαλη περιοχή. Την ίδια ώρα ο κόουτς βηματίζει νευρικά, μονολογεί, δε γελάει ποτέ. 

Με την Αθλέτικ έκανε θαύματα, με παρουσίες σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ και Copa Del Rey. Με τη Λιντς πανηγύρισε άνοδο μετά από 16 χρόνια και μετά από διετία Bielsa Ball μοναδικού. Είναι οι δυο αυτές οι ομάδες που απορρόφησαν σε υψηλό ποσοστό τις ιδέες του. Το σημαντικό για τον απαιτητικό, τελειομανή κόουτς Μπιέλσα είναι να γίνονται όλα όπως θέλει το...θολωμένο του για πολλούς μυαλό. Τότε μένει. 

Και λατρεύεται. leeds Διαφορετικά, στην Εσπανιόλ, τη Λάτσιο και τη Λιλ θα έχουν να λένε για πρότζεκτ που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί ο Αργεντινός φέρθηκε αντιεπαγγελματικά (στη Ρώμη πήγε στις 6 Ιουλίου και έφυγε στις 8!). Σηκώθηκε κι έφυγε με το καλησπέρα. 

Στη δε Μαρσέιγ μόλις άρχισε η δεύτερη σεζόν του στην πρεμιέρα με την Καέν (Αύγουστος 2015), μετά από πρώτο γύρο με σπουδαίο ποδόσφαιρο και άτυπο τίτλο πρωταθλήτριας χειμώνα (σεζόν 2014-15). Μην τον είδατε. Και τότε μισείται. Τρίτη χρονιά δεν έχει μείνει ποτέ σε ομάδα (Νιούελς, Άτλας, Αμέρικα, Βελέζ, Εσπανιόλ, Μπιλμπάο, Μαρσέιγ, Λάτσιο, Λιλ, πέντε στην Ευρώπη). 

Θα το κάνει (;) για πρώτη φορά στη Λιντς. Για να δείξει από κοντά σε Πεπ, Ζοσέ, Γιούργκεν και Κάρλο, σε ανώτερο επίπεδο, τι ακριβώς έχει σκαρφιστεί για το ποδόσφαιρο αυτό το 65χρονο ιδιοφυές παιδί του Ροζάριο…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου