Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Πώς ο Μαρσέλο Μπιέλσα μεταμόρφωσε τη Λιντς και μπορεί να την οδηγήσει στην επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η ιστορική αγγλική ομάδα, μπορεί να κάνει Χριστούγεννα στην κορυφή της Τσάμπιονσιπ για πρώτη φορά στα 14 χρόνια που λείπει από τα «σαλόνια» και το οφείλει στον Αργεντινό τεχνικό.



Ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, μετακόμισε στο «Έλαντ Ρόουντ» το καλοκαίρι και η διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού και την ψυχολογία των παικτών είναι αισθητή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, ο γνωστός για την αφοσίωσή του στη δουλειά του προπονητής, ξημεροβραδιάζεται στο προπονητικό κέντρο, έχοντας μάλιστα εγκαταστήσει κρεβάτι και νιπτήρα στο γραφείο του, προκειμένου να κοιμάται εκεί όταν χρειάζεται και να μην χάνει χρόνο στις μετακινήσεις.

Παράλληλα, δωμάτια έχουν ετοιμαστεί και για τους βοηθούς του, οι οποίοι είναι επίσης παθιασμένοι με τη δουλειά.

Όλα στην ομάδα ξεκίνησαν από την προετοιμασία, με τον Μπιέλσα να ζυγίζει τους παίκτες καθημερινά με ειδικά μηχανήματα.

Όσοι δεν είχαν τα κατάλληλα νούμερα στις μετρήσεις, έκαναν ειδικό πρόγραμμα μέχρι να έρθουν στην κατάλληλη φυσική κατάσταση.

«Παλαιότερα οι παίκτες μπορούσαν να ξεφύγουν με μία μπύρα ή ένα χάμπουργκερ, αλλά όχι πλέον», αναφέρει πηγή του συλλόγου στο ρεπορτάζ. Διπλές προπονήσεις και ειδικές ασκήσεις με σπριντ είναι συχνό φαινόμενο, ώστε η Λιντς να παίζει πιο γρήγορα από τους αντιπάλους της.

Σε αρκετές ασκήσεις, οι παίκτες έρχονται αντιμέτωποι με ομοιώματα, με τον Μπιέλσα μέσω μεταφραστή (καθώς ακόμα τα αγγλικά του δεν είναι τόσο καλά) να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες σε κάθε ποδοσφαιριστή.

Μεγάλη προσοχή δίνεται στις στημένες φάσεις με προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα και όσοι κάνουν τις καλύτερες εκτελέσεις, παίρνουν το ΟΚ για να δοκιμάζουν και στους αγώνες.

 Επίσης, κάθε ποδοσφαιριστής έχει ξεχωριστή συνάντηση με το τεχνικό επιτελείο πριν από κάθε ματς, όπου μέσω video του δίνονται ατομικές οδηγίες για να καταλάβουν πώς θα αγωνιστεί ο αντίπαλός τους.

Oι παίκτες, πλέον τρώνε μαζί τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα με ειδική δίαιτα πρωτεινών κατά την διάρκεια της εβδομάδας και υδατανθράκων τις 24 τελευταίες ώρες πριν κάθε αγώνα.

Επίσης, ο Μπιέλσα ετοιμάζει το πρόγραμμα των παικτών στο γυμναστήριο, ενώ έχει...κόλλημα ακόμα και με το μήκος που πρέπει να έχει το γρασίδι στο προπονητικό κέντρο.

Μάλιστα, ο Αργεντινός φροντίζει μετά το τέλος της προπόνησης να αφαιρούνται οι εστίες από τα βοηθητικά, προκειμένου κάθε...εκατοστό από τον αγωνιστικό χώρο να απολαμβάνει το φως του ήλιου και να διατηρείται σε καλή κατάσταση!

Αποτέλεσμα όλων αυτών, η Λιντς να έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων στην κατηγορία, τα περισσότερα σουτ, την καλύτερη άμυνα μετά τη Μίντλεσμπρο και κατοχή μπάλας 63% κατά μέσο όρο.

Ο Αργεντινός, δεν διστάζει να βάλει τους παίκτες του να μαζεύουν ακόμα και τα απορρίματα από το προπονητικό κέντρο, προκειμένου να μπουν στην θέση πολλών από τους φιλάθλους που κάνουν δύσκολες δουλειές για να εξασφαλίσουν την επιβίωση.

Έτσι, ο Μπιέλσα, έχει γίνει αμέσως αποδεκτός από τον κόσμο της ομάδας όχι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων.

Χαρακτηριστικά, ένας Εβραίος φίλος της Λιντς κάλεσε μέσω τηλεφώνου τον προπονητή σε παραδοσιακό δείπνο στο σπίτι του, με τον Αργεντινό να αρνείται ευγενικά την πρόσκληση, αλλά να συνομιλεί αρκετή ώρα μαζί του για ποδόσφαιρο, ενώ κάθε πρωί ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναλαμβάνουν να απαντούν στα μηνύματα και τα γράμματα που έρχονται από φιλάθλους και θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου