Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Αλέξανδρος Καψής: Ο Έλληνας της Leeds United



Ο Αλέξανδρος Καψής, που εργάζεται καθημερινά στο πλευρό του Marcelo Bielsa, μιλάει στο eyap.gr για τον ρόλο του στη Leeds United αλλά και για τον «El Loco».

Ο Αλέξανδρος Σπυρίδων Καψής ζει ένα παραμύθι. Εργάζεται σ’ έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Αγγλίας, τη Leeds United, συνεργαζόμενος μ’ ένα από τα κορυφαία «ποδοσφαιρικά» μυαλά, τον Marcelo Bielsa. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το 2011 ο Αλέξανδρος ξεκινάει τις σπουδές του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πέντε χρόνια αργότερα αποφοιτά, παίρνοντας Bachelor πτυχίο στην αθλητική επιστήμη. Ενδιάμεσα των σπουδών του παίρνει και  το δίπλωμα UEFA Grassroots Charter C License Certificate, το οποίο σχετίζεται με το μη επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα ασχολείται ενδεικτικά με το ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες, τις ακαδημίες, τους νέους, καθώς και το ποδόσφαιρο για ανάπηρους αθλητές, για βετεράνους, ερασιτέχνες.

Τη πενταετία 2012-2017 δουλεύει για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό σύλλογο. Συγκεκριμένα εργάζεται ως προπονητής ακαδημιών στον ΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙ, ως strength and conditioning coach στην αντρική ομάδα και ως υπεύθυνος για την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών, καθώς και για τις εργομετρικές εξετάσεις. Έναν ανάλογο ρόλο έχει και τη σεζόν 2016-17 στην ομάδα της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα με την παρουσία του εκεί, είναι υπεύθυνος σεμιναρίων και παραδίδει μαθήματα στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού στο ΙΕΚ Κολλέγιο Αθηνών (ΙΕΚ Άλφα).



Έχοντας ήδη ένα πολύ «γεμάτο» βιογραφικό, ο Αλέξανδρος αποφασίζει να κάνει την περσινή σεζόν το μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Στο Leeds Becket University παίρνει Masters (MRes) Πτυχίο Sport Science και Masters (MSc) Πτυχίο στην Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης. Εκτός αυτού αποτελεί τον αναλυτή Δεδομένων και Αγώνων στην ομάδα ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου.
Έχοντας λοιπόν εφοδιαστεί κατάλληλα, ο Αλέξανδρος καταφέρνει πριν λίγο καιρό να πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά του. Η Leeds τον προσλαμβάνει ως Sports Scientist, Strength and Conditioning Coach, Rehabilitation Coach. Αναλυτικά κάνει τα εξής:
• Ανάλυση προπονήσεων και αγώνων μέσω GPS Catapult System
• Ανάλυση δεδομένων παιχτών για πιθανούς τραυματισμούς μέσω GPS Catapult System (Acute:Chronic Ratio)
• Εργομετρικές εξετάσεις
• Υπεύθυνος για την μεγιστοποίηση αθλητικής απόδοσης
• Υπεύθυνος πρόληψης τραυματισμών

To eyap.gr λοιπόν επικοινώνησε με τον Αλέξανδρο Καψή, ο οποίος μας μίλησε για τον ρόλο του στην ομάδα, τις σχέσεις του με τον Marcelo Bielsa αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία έχουν και… ελληνικό άρωμα.

E: Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας στη Leeds;
A:  Στο προπονητικό επιτελείο της Leeds United είμαστε αρκετά άτομα, όπου ο καθένας μας έχει τις αρμοδιότητές του. Προσωπικά είμαι υπεύθυνος στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγουμε μέσω GPS. Είναι γνωστό πλέον πως κάθε μεγάλη ομάδα παρακολουθεί την δουλειά που κάνουν οι παίχτες μέσω των συστημάτων αυτών. Αναλύοντας τα δεδομένα μετά από κάθε προπόνηση και μετά από κάθε αγώνα, μπορούμε να αξιολογήσουμε τη δουλειά που κάνει ο κάθε αθλητής. Αφού αναλύσω τα δεδομένα αυτά, παρουσιάζω τα αποτελέσματα στον κύριο Bielsa και το επιτελείο του. Ύστερα, σε συνεργασία με όλο το επιτελείο, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα στους αθλητές και τους εξηγούμε πού θα θέλαμε να βελτιωθούν. Φυσικά, το προπονητικό επιτελείο γνωρίζοντας τα αποτελέσματα αυτά, οργανώνει ειδικά προπονητικά προγράμματα που πρέπει να ακολουθούν οι παίχτες, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή τους και φυσικά να ελαχιστοποιήσουμε πιθανούς τραυματισμούς.
Στο κομμάτι της μεγιστοποίησης την απόδοσης και της πρόληψης τραυματισμών υπεύθυνοι είμαστε εγώ σε συνεργασία με τον Ruben Crespo. Οι παίχτες στην αρχή της σεζόν περνάνε εργομετρικούς ελέγχους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίζουμε τα δυνατά τους σημεία καθώς και τις αδυναμίες τους. Ύστερα εγώ και ο κύριος Crespo είμαστε υπεύθυνοι να δουλέψουμε πάνω στην αδυναμίες αυτές.



Ε: Έχετε ως επικεφαλής έναν τελειομανή προπονητή που σε κάθε ομάδα του απαιτεί αθλητικότητα και μεγάλη ενέργεια από τους παίκτες του. Τι σχέσεις έχετε λοιπόν με τον Marcelo Bielsa και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος σας στην ομάδα του;
Α: Είναι όντως αλήθεια ότι ο κύριος Bielsa είναι τελειομανής. Προσωπικά αυτό με χαροποιεί διότι μας δίνει κίνητρο να βελτιωνόμαστε συνέχεια. Τις σχέσεις μου με τον κύριο Bielsa θα τις χαρακτήριζα πλήρως επαγγελματικές. Σέβεται σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μου και τη δουλειά μου. Πάντα μετά από την προπόνηση και τον αγώνα ζητάει να δει τα αποτελέσματα των GPS, γεγονός που δείχνει τον σεβασμό του προς τη δουλειά μου. Θεωρώ επομένως τον ρόλο μου σπουδαίο και απαραίτητο σε κάθε σύλλογο.

Ε: Περιγράψτε μας λίγο τον Marcelo Bielsa. Έχει φέρει πράγματι σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα;
Α: Μια μέρα να κάτσει κάποιος μαζί του θα καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του. Έξω από το γήπεδο είναι ένας πολύ ήρεμος και ευχάριστος άνθρωπος. Εντός γηπέδου εμπνέει τέτοιο σεβασμό, που οι παίχτες προπονούνται σαν να είναι κάθε μέρα τελικός. Οι αλλαγές που έχει φέρει πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι είναι και στο οργανωτικό κομμάτι. Ο καθένας στην ομάδα αυτήν έχει τον ρόλο του και όλοι αξιολογούνται για τη δουλειά τους. Αυτό δίνει κίνητρο σε όλους μας για  συνεχή βελτίωση.




Ε: Το ποδόσφαιρο στηρίζεται πλέον πάρα πολύ στην αθλητική απόδοση των παικτών. Πιστεύετε όμως πως το επάγγελμά σας έχει μεγαλύτερη θέση σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, όπου δίνεται  μεγαλύτερη έμφαση στην ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή των ποδοσφαιριστών;
Α: Θεωρώ ότι όντως το άθλημα στηρίζεται πλέον στην αθλητική απόδοση των παιχτών. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Ronaldo. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για πολλούς, είναι και ένας από τους καλύτερους αθλητές στον χώρο αυτό. Δεν θεωρώ όμως ότι το επάγγελμά μου έχει μεγαλύτερη θέση σε χώρες σαν την Αγγλία και την Γερμανία. Στην Ελλάδα η μεγιστοποίηση αθλητικής απόδοσης μέσω εξειδικευμένου προσωπικού θα μπορούσε να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο, και θα ανέβαζε τον πήχη πολύ ψηλά. Δυστυχώς όμως ακόμη είμαστε πολύ πίσω στο κομμάτι αυτό. Είναι κάτι το οποίο έχω όμως στο μυαλό μου και προσπαθώ να φέρω στην Ελλάδα.


Ε: Ο μαραθώνιος της Championship ξεκίνησε. Η δουλειά σας πλέον θα βασίζεται περισσότερο στη διατήρηση της αγωνιστικής κατάστασης παρά στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης;
Α: Σαφώς και κύριο μέλημα μας είναι να διατηρήσουμε ότι χτίσαμε στην προ-αγωνιστική περίοδο. Κάναμε μια προετοιμασία ιδιαίτερα επίπονη με καθημερινές διπλές προπονήσεις. Οι αθλητές κατάφεραν και βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες τους. Εμείς σαν προπονητικό επιτελείο όποτε βρίσκουμε χρόνο προσπαθούμε να τον υλοποιήσουμε προς όφελος των αθλητών. Είναι πολύ δύσκολο όμως να επιβαρύνεις έναν αθλητή προκειμένου να βελτιωθεί κατά την αγωνιστική περίοδο, διότι τον χρειάζεσαι «φρέσκο» για τους διπλούς και πολλές φορές τριπλούς αγώνες που έχουμε σε μια εβδομάδα. Άρα κύριο μέλημα μας τώρα στην αγωνιστική περίοδο είναι να διατηρήσουμε ότι χτίσαμε τόσο καιρό.




Ε: Πόσο σημαντικό είναι να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα περιθώρια βελτίωσης και τα όρια του κάθε αθλητή; Ποιους παίκτες της Leeds θα χαρακτηρίζατε ως τους καλύτερους αθλητές;
Α: Μέσω της τεχνολογίας πλέον ο γυμναστής μπορεί να φτάσει τον αθλητή του σε σημεία που δε θα φανταζόταν. Μέσω των GPS κανένας αθλητής δεν μπορεί να κρυφτεί και έτσι όπου χρειαστεί και άμα χρειαστεί μπορεί να υπάρξει επιπλέον προπόνηση προς όφελος του αθλητή. Η συνεχής παρακολούθηση όχι μόνον των εξωτερικών φορτίων αλλά και των εσωτερικών (π.χ. πώς νιώθει ο αθλητής μυϊκά ή η ποιότητα ύπνου) μπορούν να δώσουν ιδιαίτερα στοιχεία ως προς τα όρια των αθλητών. Θεωρώ τον Gaetano Berardi, τον Kalvin Phillips και τον Adam Forshaw πολύ δυνατούς αθλητές.


Ε: Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών;
Α: Ένα από τα δύο μου μεταπτυχιακά ήταν πάνω στο strength and conditioning and injury prevention. Όπως είπα και παραπάνω, σε συνεργασία με τον Ruben γυμνάζουμε τους αθλητές μας με γνώμονα αφενός τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και αφετέρου την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. Η εκγύμναση αυτή σε συνάρτηση με την καθημερινή παρακολούθηση την εξωτερικών και εσωτερικών φορτίων μας βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών.


Ε: Ποια τα σχέδια και τα όνειρά σας για το μέλλον;
Α: Φυσικά πρωταρχικό μου σχέδιο είναι να καταφέρουμε να χτυπήσουμε την άνοδο στην Premier League. Στην συνέχεια έχω στο μυαλό μου να καταφέρω να φέρω την ιδέα της μεγιστοποίησης αθλητικής απόδοσης και στην Ελλάδα. Το να καταφέρεις να δουλέψεις σε επίπεδο Premier League είναι ένα όνειρο από μόνο του θα έλεγα, πόσο μάλλον και στο προπονητικό επιτελείο του κυρίου Bielsa.

Ευχαριστούμε τον κ. Καψή για τη συνέντευξη που μας έδωσε, με τη σειρά μας όλη η ομάδα του eyap.gr του εύχετε ότι καλύτερο, καθιέρωση στο αγγλικό ποδόσφαιρο και γιατί όχι μια άνοδο στη Premier League με τη Leeds United.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

http://eyap.gr/%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%88%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-leeds-united-%CF%83%CF%84%CE%BF-eyap-g/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου